Hvor du har din opmærksomhed lige nu?

Meditation, opmærksomhedstræning, mental træning, nærværstræning – kært barn har mange navne, men formålet er for de fleste at arbejde for at være til stede med sin opmærksomhed, der hvor man er. Det er hård psykisk træning.
At leve i nuet er livets teknik

og alle folk gør deres bedste

men halvdelen vælger det nu der gik

og halvdelen vælger det næste

Piet Hein

Piet Hein sagde det så klart allerede for 50 år siden og den østlige del af verden, har man arbejdet med sindet, med opmærksomheden i århundreder. Vi er i vores del af verden også blevet nødt til at tage den side af livet alvorligt – især fordi vi ikke længere har religionens bøn og stillestunder som daglige praksisser.

Vi er trådt ind i ”opmærksomhedsøkonomien”, siger trendforsker Julia Lahme. ”Vores opmærksomhed er det dyreste man kan købe lige nu. Vi har travlt, vi er konstant på, og vores opmærksomhed er sjældent hverken gratis eller 100%”. Det er, ifølge trendforskeren, en af grundene til at mindfulness og yoga har erstattet bungeejump og spinning.

Jeg tror der er noget om snakken, lige præcis det at træne sin opmærksomhed, håndtere sit tankemylder og få skabt ro og stilhed i sindet, er noget vi i Sally Kommunikation mærker et større og større behov for. Mindfulness er blevet stueren i mange organisationer i Danmark – og ikke længere noget der kun er overladt til det enkelte individ i fritiden. Flere og flere virksomheder ønsker også vores evidensbaserede 8 ugers MBSR (mindfulness based stress reduction) forløb. Det betyder noget at der er forsket i feltet og folk drømmer om den eftertragtede ro – også selv om det er et stykke hård psykisk arbejde der skal gøres.

Det at møde op otte tirsdage ændrer ikke folks dybeste vaner, men det er et skridt på vejen. Det handler om at træne sin opmærksomhed. Gennem en daglig meditationspraksis oplever man efterhånden en anden slags vågenhed og for de flestes vedkommende en lyst og nysgerrighed efter at undersøge sindets forunderlighed. Deltagerne lærer om sammenhængen mellem krop, følelses- og tankesystem. Man får en anden slags opmærksomhed på det der sanses og begynder efterhånden at finde veje for sig selv, til at skabe den ro, eller for nogen det liv som er vigtigt for en.

Meditation er opmærksomhedstræning og kan sammenlignes med at træne en muskel, jo mere du træner, jo stærkere bliver den. Jo mere du træner din opmærksomhed, jo bedre bliver du til at fokusere og holde din opmærksomhed, der hvor du ønsker den skal være.

På vores mindfulness forløb arbejder vi med det at lære at observere vores strøm af tanker, følelser og kropslige fornemmelser og andre sansninger på en venlig og accepterende måde, uden at skulle vurdere om det er positivt eller negativt. Det er ikke nemt, men en stor lettelse for folk, når man efterhånden kan forholde sig mere relativt til egne tanker, altså at de blot er tanker og ikke nødvendigvis udtryk for virkeligheden.

I forløbet arbejder vi i høj grad med at håndtere vores opmærksom i nuet, så man opøver en evne til at regulere opmærksomheden til det man mærker og det der sker lige her og – og ikke det tankemylder der der fx kan være i pressede situationer.

Første halvdel af vores 8 ugers forløb har fokus på kroppen og vejrtrækningen og efterhånden træner vi evnen til at udvide vores opmærksomhed over for hvad der sker i det ydre og i det indre.

Måske kender du fornemmelsen af hele tiden at være i gang med at planlægge eller bekymre dig om ting der er sket eller skal ske. Det er fornuftigt at planlægge – det har vi behov for, men processen kan tage over, når vores sind hele tiden er i gang med at planlægge eller overveje noget i fortid eller fremtid. Vi flytter os væk fra her og nu – og der er kun her og nu. Livet leves kun nu. Det andet bliver tankekonstruktioner, som ikke nødvendigvis er særlig fornuftige for os. Det handler om blive bevidst om hvad der foregår lige her og nu.

Så når man melder sig til et mindfulnessforløb, så arbejder man gennem en række teknikker og øvelser med den mentale side af livet. Man lærer noget om hvordan sindet fungere og hvordan man kan træning kan håndtere de processer der er i spil i vores krop, tanke og følelsessystem. Man bliver klogere på hvad det vil sige at være menneske og hvad for en slags menneske man selv er.

Du kan gratis downloade vores app Mindful Sally der fås både til iPhone og Android. Her er både korte og længere meditationer.

Læs mere om vores mindfulnessforløb på www.mindfulsally.dk

Om denne blog

På bloggen kan du få viden, tanker og gode råd inden for områderne kommunikation, mindfulness og anden personlig udvikling - primært relateret til arbejdslivet.

Kategorier

 • Gratis event
 • Mindfulness
 • Personlig kommunikation
 • Selvværd
 • Uncategorized
 • Nye kommentarer

  debutants til Forskningen har talt – mindfulness meditation ændrer hjernen

  Birgitte Sally til Forskningen har talt – mindfulness meditation ændrer hjernen

  jonna til Forskningen har talt – mindfulness meditation ændrer hjernen

  Birgitte Sally til Forskningen har talt – mindfulness meditation ændrer hjernen

  Mie til Forskningen har talt – mindfulness meditation ændrer hjernen

  0 kommentarer

  Kommentér

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *